Nyheter

Ölprovning med SM-vinnaren!

Publicerad: 2020-01-10

”Fruktig smak med tydlig karaktär av koriander och inslag av knäckebröd”. Öletiketternas beskrivningar kan av många upplevas som en djungel. På Dryck & Deli kan du nu passa på att gå i ölskola med Sveriges trefaldiga mästare i hembryggning, Simon Svensson från Njutningsfrämjandet. Simon går igenom det mesta du behöver veta om drycken som har anor så långt tillbaka som från Mesopotamien.

Ölprovningar med Simon lördag 7 mars – boka här!

– Vi kommer gå igenom hur man provar öl och varför det smakar som det gör. Dessutom blir det anekdoter samt en hel del om ölets historia – från Mesopotamien ända fram till dagens explosion av mikrobryggerier, förklarar Simon som är licensierad öldomare, ölguide och tagit tre guld vid SM i Hembryggning

Simon är även en av grundarna till Njutningsfrämjandet som arrangerar just aktiviteter inom mat & dryck, de är även störst i Sverige på att lära ut ölbryggning för privatpersoner. 

Hembryggningen i Sverige har ökat mycket de sista fem åren. I takt med att fler har fått möta hembrygd öl och inse vilken oerhörd kvalité man kan göra hemma så har också fler blivit intresserade av att själv prova. Tillgängligheten på bra råvaror, utrustning och kunskap har också blivit mycket bättre. 

Simon berättar att man kan se det tydligt i hur många öl som numera är anmälda till SM i hembryggning. För tio år sedan var det drygt etthundra öl som var anmälda, förra året var det hela sjuhundra. Så passa på att lära dig navigera bland ölsorterna tillsammans med Simon på mässan.

Lördag 7 mars kl. 14.00 Ölskola
En grundläggande provning i öl med Simon Svensson, SM-vinnaren i ölbryggeri (hembryggning). Vi går igenom hur man provar öl, hur öl tillverkas samt varför ölet smakar som det gör. Under provningen får du prova fyra olika öl från mikrobryggerierna Ölbryggeriet och Göteborgs Nya Bryggeri. Dessutom får du lära dig mer om ölets historia från Mesopotamien ända fram till dagens explosion av mikrobryggerier.

Lördag 7 mars kl. 16.30 Öl & Deli
Välkommen och prova öl som vi kombinerar med olika ostar och charkuterier. Du får lära dig mer om ölen vi provar och delikatesserna i sig men i synnerhet smakernas samspel samt hur man kan tänka då man parar öl med mat. I provningen ingår fyra öl från mikrobryggerierna Ölbryggeriet och Göteborgs Nya Bryggeri samt två ostar och två charkuterier.

Pris ölprovning 195 :-

 

Simons tre favoritöl

På vårens första uteservering: När vintern är slut och med den alla mörka fylliga öl som ofta är populära denna tid så är en mer lättdrucken apa eller svag session ipa väldigt uppfriskande. En fruktig humlearom och tydlig beska funkar i alla lägen. 

Till fredagssteken: Att öl kan smaka rökigt precis som whisky är det inte jättemånga som vet om. Aecht Schlenkerla rauchbier är den mest kända och kanske också den allra bästa. Smaken är tydligt rökig och för tankarna direkt till charkuterier och korv. Fantastiskt gott till grillat. 

Istället för champagne: Ölets champagne brukar man kalla de belgiska ölen lambic för. Smaken är torr och frisk med en tydlig syra. Stora likheter med champagne alltså. Förutom de friska, rena tonerna har öl av denna typ även andra mer lantliga toner. Ibland beskrivs smaken som funky eller hästfilt. Första gången man provar sådan här öl kan man bli lite överraskad “är detta verkligen öl?” men när man väl lärt sig är det otroligt gott.