Nyheter

Provsmakning av svenska viner

Publicerad: 2019-01-02

Besöker du någon av våra mässor i Jönköping, Helsingborg eller Växjö bör du ta tillfället i akt och gå på en vinprovning med svenska viner. Vi har bjudit in Carina Olofsson Gavelin, sommelier som brinner för svensk vinnäring. Carina har valt ut fyra svenska kvalitetsviner som du får prova.

Svensk vinpionjär
Carina arbetar hårt med att få vår svenska vinkultur att flyta. Hon var med och startade föreningen Skånska Drycker som arbetar för att lyfta alla de lokalt producerade hantverksdrycker som kommer från hennes hemregion Skåne. För det arbetet och skapandet av en egen dryckesfestival blev Carina med kollegor nominerade till Årets Skånska Vinpris 2019 av Skånska Gastronomipriset. Carina har även fått priset Årets Vinambassadör 2017 av vinnäringen i Sverige.

– Det är en ynnest att få vara delaktig i och få förmånen att arbeta med det pionjärarbete som svensk vinnäring är. Svenska viner är högkvalitativa och har en tydlig karaktär som speglar ursprunget, berättar Carina.

Prova svenska viner med Carina

När du deltar i provningen “Svenska viner” får du prova fyra olika svenska kvalitetsviner. Gå till respektive mässas sida för att boka din plats, klicka här! (Läs mer om deltagande svenska vingårdar längre ned på sidan.)

1. GRAND PRIX MOUSSERANDE BRUT 2018
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, fläder, päron, ljust bröd, krusbär och lime. Skepparps Vingård, Ravlunda i Simrishamns kommun.

2. PEGASUS STÅL 2018
Fruktig, mycket frisk, något aromatisk smak med inslag av gula äpplen, ananas, färska örter och citron. Flyinge Vingård, Flyinge utanför Lund.

3. RAN 2.0 2018
Jäst och lagrat på franska ekfat. Ett stort, fylligt vin med massor av attityd. Vingården i Klagshamn, Malmö. 

4. LEPORES BARRIQUE CUVÉE 2018
Nyanserad fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, blåbär, choklad, lakrits, örter och vanilj. Flädie Mat & Vingård, Flädie.

Mer om deltagande vingårdar

Skepparps Vingård

Längs med Verkeå strax öster om Ravlunda ligger byn Skepparp med ett antal gårdar. Skepparps Vingård ligger mycket naturskönt i åns dalgång med vilda Haväng nedströms och med vackra ljunghedar samt Brösarp uppströms. Det är vinmakare Bengt Fuffe Åkesson och Eva Bergqvist som tillsammans äger och driver vingården. Deras första vinstockar planterades 2010. Närheten till havet och de perfekt solbelysta kullarna gör området utmärkt för vinframställning av hög kvalitet. Här odlas druvsorterna Solaris, Rondo och Cabernet Cortis. Man producerar vita stilla viner, mousserande, roséviner och en flaskjäst cider från egna äpplen. Allt arbete sker utifrån en ekologisk filosofi och skörden sker alltid för hand för att få ut bästa resultat. Odlingen sker helt utan gifter och de skördar för hand. Deras viner kategoriseras som “lokal småskalig produktion” och finns i Systembolagets butiker i Simrishamn, Tomelilla och Åhus. De kan naturligtvis också beställas över hela landet via Systembolaget. Dessutom odlar man äpplen på gården. På dem gör de en kvalitetscider på must från fem äppelsorter som pressas och får jäsa två gånger. Först på ståltank och sedan på flaska.

Flyinge Vingård

Flyinge Vingård drivs med en passion och önskan om att tillverka njutbara viner i ekologisk balans på en noga utvald plats som även ger verksamheten en vacker inramning. Gården ligger mitt i hjärtat av Skånes hästmetropol endast 17 km nordost om Lund. Vingården har idag cirka 10 000 Solaris plantor. Magnus Oskarsson kan genom sitt nybyggda vineri med besöksrum, konferensdel och god plats för tankar och ekfat, presentera gårdens olika viner på bästa sätt. De arrangerar events och tar emot besökare som vill prova viner i denna fina miljö. Magnus och hans team vill främja ett ekologiskt odlingssätt och resultatet är naturliga viner med friska och komplexa dofter och smaker. Sedan de första stockarna planterades 2009 har arbetet koncentrerats till att levandegöra mikrolivet i den lerblandade sandjorden. Varje år tillför de hästgödsel för att ta tillvara de lokala resurserna och samtidigt knyta an till en hästtradition som präglat bygden sedan medeltiden. Idag kan man se resultatet av deras ekologiska arbete i vingården i form av välmående plantor och vitaliserad jord. De producerar ett spektrum av olika viner och deras arbete kännetecknas av innovation, kvalitet och stor nyfikenhet. Flyinge vingård arbetar uteslutande med den gröna druvan Solaris. Flyinge Vingård är KRAV-certifierade sedan 2018. Vinerna finns på Systembolagets butiker i Dalby, Eslöv, Landskrona och Lund/Saluhallen. Vinerna går att beställa till andra Systembolagsbutiker.

Vingården i Klagshamn

Strax söder om Malmö och ute på den skånska slätten med sundet och Öresundsbrofästet i väster, där håller landets kanske främsta vinmakare, Murat Soufrakis och Anna-Lena Jörgensen till. Vingården som anlades år 2001 är en av Sveriges första vingårdar. Inledningsvis planterades cirka en halv hektar med den röda druvsorten Rondo. 2003 utökades arealen när de planterade sorten Solaris. Efter några års försök med ett antal olika druvsorter kom de fram till att Solaris och Rondo är de druvor som passar bäst när det kommer till gårdens jordmån och klimat. Idag 2019 är vingården ungefär två hektar stor och har nästan 10 000 plantor. I vingården arbetar de efter en ekologisk filosofi. Detta sätt att arbeta kräver en större arbetsinsats ute i vingården för att hålla plantorna friska och produktiva. På Vingården i Klagshamn gör de mest vita viner eftersom odlingen är planterad med cirka 80% Solaris. Därtill kommer deras roséviner samt att de under speciellt goda år även producerar ett rött vin. Deras viner har under flera år erhållit medaljer av ädla valörer och fått fina omnämnanden i internationella vintävlingar som La Cité du Vin i Bordeaux, Cuvée Ostrava i Tjeckien och International Wine Challenge i London. Murre själv fick Skånska Gastronomipriset 2017 i kategorin Årets Skånska Vinpris. Mottagarna av Skånska Gastronomipriset utses av en namnkunnig jury med skånska mat- och dryckesprofiler. Vinerna finns på Systembolagets närliggande butiker i Malmö men går även att beställa till andra butiker.

Flädie Mat & Vingård

Flädie Mat & Vingård är en pärla på den skånska slätten mellan Lund och Bjärred. En stor och vacker vingård med lantlig charm och elegans. Här finns både restaurang och hotell förutom vinodlingen och eget vineri. Vinodlingen startade 2007 då de första stockarna planterades. Idag har de cirka 9000 vinstockar fördelat över 2,5 hektar. De fokuserar på fyra druvsorter, Rondo och Cabernet Cortis för de röda vinerna och deras rosévin samt Solaris och Phönix för de vita och mousserande vinerna. Den ekologiska odlingsfilosofin genomsyrar hela anläggningen. Ogräsbekämpning sker maskinellt eller för hand och besprutning mot svampangrepp görs med ekologiskt godkända medel. Vinmakaren lägger stor vikt vid noggrannhet och kvalitet på arbetet i vingården, eftersom det ger resultat i slutet av säsongen med högre kvalitet på deras druvor och därmed högre kvalitet på vinerna. Ägare och vinodlare är Martin Rosvall Hansson som har ett samarbete med Vingården i Klagshamn när det gäller arbetet i vineriet. Vinmakare är även här Murat Soufrakis. På gården producerar man vita stilla viner, rosé, rött vin, mousserande samt sötare vita viner. Grundtanken med deras vintillverkning är att potentialen ska finnas i druvmaterialet. Växtplatsen och årgången ska återspeglas i alla årgångsbetecknade viner. Vinerna hittar man på Systembolaget i Lomma samt på Center Syd, Nova Lund och Mårtenstorget i Lund. Plus något går att hitta även i Malmö. Vinerna kan beställas hem till andra Systembolagsbutiker. Det bör nämnas att om man har tillfälle att besöka gården så går det utmärkt att prova vinerna på plats eller på deras systeranläggning Bjerreds Saltsjöbad Kallbadhus & Restaurang.