Nyheter

Upplev Alexandra Zazzis matlagning

Publicerad: 2020-03-01

Kocken Alexandra Zazzi har gett ut fyra kokböcker, drivit två restauranger och deltagit i mängder av program på både tv och i radio. Nu kommer hon till Dryck & Deli för att dela med sig av sin kunskap och inspirera fler till mat som både är hälsosam och hållbar – och dessutom smakar gott.

Alexandra Zazzi gästar mässan på Elmia, söndag 8 mars.

Allt fler efterfrågar mat som är snäll mot miljön och samtidigt hälsosam. En välkommen trend enligt Alexandra som länge lagat mat med devisen att det ska vara sunt.
– Äntligen får grönsakerna tala själva! Det finns så många goda smaker som människor plötsligt börjat upptäcka. Det är jätteroligt, säger Alexandra.

Hennes tips till ett mer hållbart matintag är att först och främst minska sitt köttätande. Det gäller framför allt det röda köttet, men på sikt all typ av kött.
– Många inbillar sig att de inte får i sig tillräckligt med näring om de bara äter vegetariskt, eller att vegetarisk mat skulle vara tråkig, men det är absolut inte sant. Börja med att bestämma en köttfri dag i veckan, och öka sedan långsamt med några fler dagar. Du kommer snart att märka att du inte saknar köttet.

Sharing-måltider
Ett annat sätt att äta mer hållbart på är att försöka minska sitt matsvinn. Alexandra tipsar om något hon kallar för
sharing-måltider, det vill säga måltider där man ställer fram lite olika skålar med mat som finns kvar i kylskåpet så att alla kan plocka ihop till sin egen måltid på tallriken.
– Jag tycker att vi blivit bortskämda vad gäller mat år 2020. Man kan faktiskt äta samma mat två dagar i rad, den där grytan du gjorde är precis lika god dagen efter. En middag måste inte heller alltid bestå av de traditionellt ihopsatta måltiderna som vi är vana vid. Vi behöver förändra vårt sätt att tänka kring mat och matlagning.

Dryck & Deli kommer Alexandra att dela med sig av ännu fler tips kring hur du kan tänka för att börja äta ännu mer hållbart. Se programmet för tider när Alexandra lagar mat på scenen.

 
5 snabba frågor

Favoritplats? Det är enkelt: köket.

Favoritmöbel i hemmet? Min DUX Superspider (ett slags liggfåtölj) i lammull.

Möbel du ångrar du köpt? Ett soffbord i betong som var klumpigt och gav ett alldeles för hårt intryck.

Gammal möbel som fått nytt liv? Ett ganska trist avställningsbord från min morfar som jag målat om i svart och bytt ut knopparna på för att göra det lite fräckare. 

Vilket rum har du lagt ner mest kärlek på? Köket! Mitt kök är, kanske inte helt oväntat, väldigt viktigt för mig.